skip to Main Content

Juridisch

Beveiligd en Rechtsgeldig documenten versturen

Er zijn veel instanties betrokken bij de rechtspraak: rechtbanken, gerechtshoven, advocatenkantoren, diverse overheidsinstanties, hulpverleners, etcetera en niet te vergeten de individuele burgers. Allen weten hoe belangrijk het is om cruciale documenten zodanig te versturen dat de inhoud onder alle omstandigheden geborgd is, dat precies duidelijk is wie de verzender is en wie de ontvanger, dat de verschillende fasen in het verzend- en ontvangstproces eenduidig worden vastgelegd en dat de AVG wordt gerespecteerd.

Aan deze aspecten kan gedeeltelijk tegemoet worden gekomen door het document per aangetekend brief te versturen. Maar meer zekerheid en efficiency geeft het verzenden per Aangetekende Mail in gerechtelijke procedures.

Aangetekend versturen

Rechtsgeldig

Veilig Mailen

Beveiligd

Aangetekend efficient

Efficient

Aangetekende brief

Kostenbesparing

Communiceer veilig, slim én zeker op elk moment van de dag!

Het versturen van documenten kan beduidend veiliger, slimmer, sneller, met meer zekerheid én volledig rechtsgeldig met de dienst Aangetekend Mailen. Door gebruik te maken van Aangetekend Mailen is het altijd mogelijk onomstotelijk bewijs te leveren dat een bepaalde e-mail op een vastgesteld moment aan de juiste partij is verzonden door een geverifieerde verzender en vervolgens is opgehaald door de ontvanger, ook conform de AVG. Na het klikken op de verzendknop, in bijvoorbeeld Outlook, komt er binnen een paar seconden een notificatiemail in de mailbox van de ontvanger binnen. Als afzender kun je de zending real-time volgen via een eenvoudig dashboard of direct gekoppeld aan het dossier.

“Fysieke aangetekende post? Dat is inmiddels wel een beetje achterhaald.”

Martijn Groot Kormelink is advocaat, mediator en partner bij Vallei Advocaten & Mediators. Vallei Advocaten & Mediators werkt met BaseNet, een softwaresysteem voor advocatenkantoren, dat een brede range aan oplossingen biedt: van digitaal ondertekenen tot betalen via iDeal en van online dossiers tot Aangetekend Mailen.

Lees hier meer.

Aangetekend Mailen als vervanging voor de fax

De fax houdt begin 2022 op te bestaan omdat KPN stopt met de ISDN infrastructuur. Het moment van uitfaseren loopt wat uit maar de verwachting is nu dat in Q1 2022 er geen ISDN netwerk meer actief zal zijn. De fax is nogal gedateerd en wordt momenteel nog slechts in enkele branches gebruikt. Zo ontvangt bijvoorbeeld de Rechtspraak maandelijks nog zo’n 30.000 faxen.

De Rechtspraak stapt over op Veilig Mailen en daarvoor wordt een nieuwe norm NTA7530 samengesteld die eind 2021 van kracht wordt. Deze NTA7530 en de NTA7516 ‘Veilig Mailen in de Zorg’ hebben de Europese eIDAS Verordening, als uitgangspunt. Overheidsinstanties in de Europese landen zijn verplicht om de eIDAS-Verordening toe te passen in het digitale verkeer.
Er zijn 5 vertrouwensdiensten beschreven in deze eIDAS-Verordening waar de (gekwalificeerde) dienst voor elektronisch aangetekende bezorging maatgevend zijn voor het veilig mailen. Kwalificatie volgens de eIDAS-Verordening is het hoogst haalbare qua veilig mailen. Daarnaast kunnen de normen van de NEN/NTA 7516/7530 worden benut.
Aangetekend BV is sinds 2019 een gekwalificeerde vertrouwensdienstverlener met een (gekwalificeerde) dienst voor elektronisch aangetekende bezorging conform de eIDAS-Verordening.

Aangetekend Mailen is de énige partij in Nederland die de vertrouwensdienst Fax rechtspraak‘gekwalificeerde digitaal aangetekende zending’ kan leveren en voldoet daarmee volledig aan de NTA7530. Aangetekend Mailen is dus veel meer dan alleen de vervanging voor de fax.

eIDAS

Met de inzet van IPEX wordt de inhoud van het document geborgd, is absoluut duidelijk wie de afzender is en wie de ontvanger en wordt elke fase van het verzend- en ontvangstproces vastgelegd. Bij de gekwalificeerde versie wordt de authenticiteit van zowel de verzender als de ontvanger zorgvuldig gecontroleerd.

QTSP Aangetekend

Als gekwalificeerde vertrouwensdienstverlener (Qualified Trust Service Provider) heeft IPEX NV met de diensten Standaard Aangetekend Mailen en Gekwalificeerd Aangetekend Mailen in ieder Europees land dezelfde status als lokale postbedrijven.

 

Jurisprudentie

Verschillende keren heeft de rechtbank een uitspraak gedaan waarin de dienst Aangetekend Mailen is meegenomen in de rechtelijke beoordeling. Hiervoor is verschillende jurisprudentie beschikbaar. Benieuwd naar de uitspraken?

Lees meer >>

Beveiliging

Aangetekend Mailen ondergaat periodiek intensieve audits en voldoet aan de strenge eisen van de Europese Unie. Dit is niet alleen om de vereiste juridische waarde te verkrijgen, maar ook om de privacy van berichten en documenten te waarborgen. Enkele van deze maatregelen hebben wij uitgelicht. Mocht je hier meer over willen weten?

Lees meer >>

Back To Top